Overgang til Digitalt TV i Frankrig

Denne artikel er fra 2011, og Frankrig er nu fuldt digitaliseret.

Går dit TV i sort inden årets udgang?

Frankrig er pt. (2011) i gang med skiftet til digitalt TV. Dette betyder at de slukker for det gamle analoge signal, og fremover udelukkende sender TV i digitalt format (som de gjorde det i Danmark d. 1 november 2009). Over halvdelen af de franske regioner har allerede foretaget skiftet, Côte d'Azur skifter d. 24 maj og den sidste skifter d. 29 november (se længere nede for kalender).

TNT logo DVB logo

Fordelen er bedre billede- og lydkvalitet, mulighed for flere samtidige sprog og undertekster, plads til mange flere kanaler og programoversigt direkte på TV'et.
Men der er også en risiko for at ens TV går i sort, hvis man ikke er forberedt.

I Frankrig kalder de det for TNT (Télévision Numérique Terrestre), men teknologien bag hedder DVB (Digital Video Broadcasting).

Der findes flere forskellige versioner af DVB:

Bliver jeg påvirket?

Sandsynligvis ikke. De fleste har i dag enten et TV der kan modtage det digitale signal og/eller modtager TV via andre metoder end antennen.

Den nemmeste måde at finde ud af det på, er at tælle hvor mange nationale kanaler man har. Hvis man har 5 eller færre, så modtager man stadig kun det gamle analoge signal og er nødsaget til at finde en løsning, hvis man vil fortsat vil have TV. Har man flere end 5, så behøver man ikke at foretage sig noget.

Hvad kan jeg gøre?

Der er flere muligheder:

  1. Muligvis er dit TV allerede i stand til at modtage det nye signal, og skal så blot sættes rigtigt op. Kig i manualen om DVB og digitalt TV er nævnt. De fleste TV der er købt inden for de sidste 5-6 år skulle ikke have nogen problemer, omend det ikke er alle der understøtter HD kanaler.
    Alle TV købt i Frankrig efter d. 6 marts 2008 er sikre på at have en dekoder indbygget.
  2. Købe en TNT (DVB-T) dekoder. Dette er en boks man sætter til TV'et på samme måde som f.eks. en DVD afspiller. De kan fås i f.eks. Darty fra 20€ (for en simpel model).
  3. Købe et nyt TV. Hvis dit TV ikke er nyt nok til at kunne modtage digitalt TV, så er det værd at overveje et nyt, da der trods alt er sket en stor udvikling inden for funktioner, billedkvalitet og pris.
  4. Få TV via internettet (IPTV). Dvs. Livebox (Orange), Freebox (Free), Neufbox (SFR), Bbox (Bouygues) osv.
    Hvis du betaler 30€ eller mere om måneden for internet, så har du det i princippet allerede, omend det ikke er sikkert at du har dekoderen udleveret eller at forbindelsen er hurtig nok (minimum 5-8mbps ("mega" på fransk) afhængig af udbyder). Husk at du i så fald også har gratis opkald til fastnetnumre i det meste af verden (via en telefon tilsluttet modemmet).
  5. Via parabol. Med mindre at man har dårlig modtagelse via antennen eller af anden grund foretrækker en parabol, så er det ofte bedre at vælge en af de andre løsninger.
    Hvorvidt det er nødvendigt med en separat dekoder afhænger af TV'et. Kig efter DVB-S.
  6. Via kabel. Hvis du har et Numericable stik, så er det muligt at det kan bruges. Ligesom med parabol, er de andre løsninger ofte bedre.
    Mange TV'er har dekoder indbygget. Kig efter DVB-C.

Hvornår sker skiftet?

Vær opmærksom på at dette er France 3 regioner, og derfor ikke nødvendigvis svarer til departementerne.

Derudover er grænserne lidt "flydende", da der jo er tale om radiobølger.

Tous au numérique har et kort her.

Auvergne10 mai 2011
Corse24 mai 2011
Côte d'Azur24 mai 2011
Rhône15 juin 2011
Provence Alpes05 juillet 2011
Alpes20 septembre 2011
Midi Pyrénées08 novembre 2011
Languedoc Roussillon29 novembre 2011

Mere information

DVB is a registered trademark of the DVB Project.
DVB est une marque déposée du DVB Project.